Mielenterveysviikko

Mielenterveysongelmien ymmärtäminen on tärkeää!

Vaikka sinulla olisi onnellinen elämä, elät tasapainossa ja kohtaat elämän vastoinkäymiset niin ettei mielenterveytesi siitä suuremmin järky, niin et voi odottaa sitä kaikilta.

Jokaisella on oma matka kuljettavana ja toiset kestää enemmän kuin toiset.  Mielenterveysongelmista ei suinkaan kärsi vain heikot ihmiset, vaan yleensä ne kenellä on ollut liian suuri taakka kannettavaksi.

Kerron tässä hetken omasta kokemuksestani. Minulla on ollut rakastava perhe ja ystäviä koulukiusaamistaustasta huolimatta. Itsetuhoiset ajatukseni alkoivat kuitenkin jo hyvin nuorena. Viiltelin itseäni ja mietin usein keinoja lopettaa elämäni. Saatoin seistä sillalla katsellen junaraiteita ja mietin, että ketkä minua edes jäisivät kaipaamaan jos hyppäisin. Tai olisinko minä silloin tärkeä ja merkityksellinen?

Ajatus eli kokoajan takaraivossa ja se aika ajoin nostaa edelleen päätään.

Lisätään tähän vielä, että hymyilen aina, huolehdin muiden voinnista, olen suurimman osan ajasta ilopilleri ja hauskuuttaja. Nauran, iloitsen ja puhun paljon… Et voi nähdä tuskaani helposti ulospäin.

Eilen minulla oli herkkä päivä ja vaikea olo. Tilanteen laukaisi huono käytös ventovierailta ihmisiltä ja oma sisäinen ahdinko. Kerroin tutuille ympärilläni, että nyt on lähdön aika ja suunnittelin, että juon pään täyteen ja menen metroasemalle enkä enää palaa.

Kaikki sanat Armanin ja Ylen jutussa ovat niin totta! Minut pelasti ne ihanat ihmiset, ketkä jaksoivat olla minun tukenani sen pienen hetken.

”Tänään on itsemurhan tehneiden muistopäivä. Sitä varten minua pyydettiin kirjoittamaan tämä artikkeli. Se on ensimmäinen Ylelle tekemäni juttu ja henkilökohtaisesti yksi urani merkittävimmistä. Tämä helpotti paljon omaa suruani.

Itsemurha ei ole järkiperäinen valinta vaan aivoissa tapahtuva neurobiologinen poikkeustila, joka on todennettavissa MRI-kuvauksissa. Tilassa järkiperäinen ajattelu on mahdotonta ja itsemurhaa yrittävän mielestä pyyhkiytyvät mennyt, tuleva ja läheiset. Hän ei näe muuta vaihtoehtoa.

Tila kestää kahdesta minuutista kahteen tuntiin ja ulkopuolinen voi onnistua keskeyttämään tilan vaikka vain koskettamalla olkapäätä tai juttelemalla puhelimessa itsetuhoisen kanssa.”

– Inka Ikonen

Tänään tunteena on häpeä, itseinho ja surullisuus, että miksi kiusaan muita ihmisiä omalla pahalla ololla. Sitten pyydän anteeksi ympäri kyliä eilisiä puheitani. Mietin ettei enää koskaan vastaavaa… ennen seuraavaa kertaa!

Olkaa ystävällisiä toisillenne. Ihmisiä ihmiselle ❤

Rakkaudella

Henna

Btw ihan paras biisi ikinä.. Sopii juuri tähän aiheeseen. Vaikket muuten tykkäisi niin kuuntele kuitenkin mikä sanoma pliis..

Mielenterveysviikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *